Månedsarkiv: august 2013

Case: Quertraeger R231 Robs – Mercedes SL

I efteråret 2010 fik jeg en større opgave, hvor extruderet aluminiumsprofil skulle forarbejdes.

Quertraeger_emne 

Jeg fik opgaven grundet min idé med en bevægelig vandret kollapskerne der skulle understøtte en kraftig prægning i begge ender af profilet. Jeg viste mine idé til kunden med denne lille avi-film.

Værktøjet skulle bestå af 2 stationer, hvortil der ville implementeret en robot til håndteringen.

Station nr.1 skulle centrere selve profilet der var afsavet, men med en tolerance på +/- 2,0 mm. Kravet var at al forabejdning skulle ligge over center, så der måtte laves en centrerringenhed der skubbede emnet på plads, før huller blev lokket i profilet.

Endvidere skulle prægningen laves i Station nr.1. Funktionen er styret af en specialfrestillet Strack klinke Z5. Resultatet/funktionen kan ses her 

I Station nr.2 skulle der lokkes alle huller for befæstigelse og stanses den ene flange som faktisk skulle fjernes totalt. Den fungere som støtte i Station nr.1. generelt er der kommet induktiv følere på alle bevægelser, alt affald skulle fjernes automatisk. D.v.s frit fald og med ryster ud.

Vedlagt er en pdf med mere omkring dokumentionen.

Quertraeger R231 Robs – Mercedes SL

Quertraeger

Sprøjtestøbning

Konstruktion af sprøjtestøbeværktøjer har jeg beskæftiget mig med siden 1981, hvor jeg blev ansat på Hans Iversen´s Værktøjsfabrik. Dengang en frontløber indenfor moderne teknologi og CAD/CAM. I den tid konstruerede jeg mange avancerede værktøjer bl.a til Grundfos og bilindustrien, hvor afformning ofte var den store udfordring.

Med eget Engineering firma har jeg lavet lige fra simple prototype værktøjer til avancerede varmkanalsværktøjer

Her et udpluk

  • Brik ála LEGO men støre end mursten
  • Askærmning for fordamper til køleskab
  • Topbord til køleskab
  • Kombineret form med 4 medicinske emner

Pulverpressværktøjer – proces

Pulvermetal har vundet stor udbredelse i Europa, fordi der kan masseproduceres komplicerede metalemner uden at der er behov for anden mekanisk efterbearbejdning end evt. gevindskæring eller boring af huller. Det er især komplekse eller højt belastede komponenter, selvsmørende lejer, filtre eller emner med særlige magnetiske egenskaber, som med fordel kan sintres. Især bilindustrien har drevet udviklingen frem, men maskindele baseret på pulvermetal findes også i symaskiner, kontormaskiner, håndværktøj, låse m.v.

Foliestanseværktøjer

Følgende konstruktioner har jeg udført og/eller har indgående kendskab til konstruktion og fremstillingsprocesser:

  • Kreditkort (DCT -> CCD Card/Deutsches BundesPost)
  • Papir/alufolie til mejeriprodukter (DCT -> Alutec)
  • Plastfolie til isprodukter (DCT -> Stormax)
  • Plastfolie til stomiposer (Gruber -> Coloplast)
  • Kulfibersvamp til stomiposer (Gruber -> Coloplast)

Foliestanseværktøjer – proces

Foliestanseværktøjer er typisk værktøjer der kræver stor præcision, grundet de små snitspalter. Dog kan der forkomme værktøjer som har en speciel udformning af snitskæret som tillader en større snitspalte.

Selve folien som der kan stanses i, kan bestå af mange slags materialer, også af flere forskellige materialer sammen, en såkaldt sandwich

Twistoffværktøjer – proces

Twistoffværktøjer er en del af blikemballage industrien, men er her vist som en selvstændig del, da emnet er meget standardiseret, grundet den specielle anvendelse. Skruelåg i blik kan man også kalde emnet, da det er det låg som sidder på alle vore konserveringsglas, lige fra marmelade til rødbeder osv.

Emballageværktøjer – proces

Emballageværktøjer til food og nonfood industrien er et område hvor der kræves stor know-how i konstruktion og fremstilling. Dertil hører ikke kun konstruktion og fremstilling af stanseværktøjer, men en hel række af metoder/dele til formning af emballage.
Dele som er specifikke til maskiner i branchen. Når et emne dannes fra en plade (sheet) til en færdig dåse hvad enten den består af et låg og en optrukken bund, eller af et låg, bund og et svøb, er rejsen lang og kompleks.

Følgestanseværktøjer – proces

Følgestanseværktøjer er et stort område med mange specielle teknikker til ændring af plademateriale. Fra strips eller coil, til færdigt emne kan er der være mange operationer til det færdige emne. Det kan være operationer som lok – stans – buk – prægning – gevindrulning – optræk m.m. som foregår i flere trin for at nå til det færdige resultat.

Thermoformning – proces

Fremstillingsmetode for produkter af termoplast.

En plastplade blødgøres ved opvarmning, hvorefter den ved hjælp af trykluft eller vacuum bringes til at følge overfladen af en form. Ved massefremstilling udstanses tilpassede stykker af plastfolie før stykkerne termoformes.

Bruges bl.a. til skilte, inderside af køleskabe, emballagebakker og låg.

termoformning

Gummistøbning – proces

Ved udvikling af gummiværktøj er processer, reduceret fremstillingstid og lave totalomkostninger for hele gummiprocessen i fokus.

Gummiprocessen er forskellig fra sprøjtestøbeprocessen og værktøjet har andre krav.

På visse punkter er kravene større til et gummi-værktøj og indsatser og løse dele anvendes så vidt muligt ikke, da enhver sprække vil blive fyldt af råvaren.

Alle disse forhold inddrages konstruktionen. Stålvalg og præcision er også nøgleord.

Værktøjet har afgørende betydning for flowet i gummi-processen, da der ofte er meget manuel håndtering.

Vores erfaring med støbning af gummi og silikone i flere forskellige processer er Deres sikkerhed for at disse og andre forhold er med helt fra designprocessen så De får det optimale gummiværktøj.

Et godt designet gummiværktøj betyder bl.a. at oversprøjt på emnerne kan fjernes med minimale omkostninger, og dermed give lave renseomkostninger på emnerne.